Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka z kapusty (Coleslaw)

Składniki:
  • 30 dag białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka mleka
    sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek majonezu sałatkowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Kapustę oczyść, umyj i drobno poszatkuj. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn; cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa lekko osól i oprósz pieprzem, po czym zalej zimnym mlekiem i wymieszaj. Teraz je przykryj i wstaw do lodówki, co najmniej na godzinę. Po tym czasie przelej mleko do kubeczka, dodaj pozostałe składniki sosu, a całość dokładnie ubij.

Sos wlej do kapusty, starannie wymieszaj i przykryj. Teraz wstaw salaterkę do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp surówkę natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...