Składniki:- 30 dag białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 1 szklanka mleka
sos: - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek majonezu sałatkowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kapustę oczyść, umyj i drobno poszatkuj. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn; cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa lekko osól i oprósz pieprzem, po czym zalej zimnym mlekiem i wymieszaj. Teraz je przykryj i wstaw do lodówki, co najmniej na godzinę. Po tym czasie przelej mleko do kubeczka, dodaj pozostałe składniki sosu, a całość dokładnie ubij.
Sos wlej do kapusty, starannie wymieszaj i przykryj. Teraz wstaw salaterkę do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp surówkę natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz