Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka z cykorii i pomarańczy

Składniki:
  • 4 główki cykorii (ok. 40 dag)
  • 1 duża pomarańcza
  • 4 suszone morele
  • 2 łyżeczki majonezu sałatkowego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 5-6 łyżek soku pomarańczowego
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta imbiru
  • pieprz
Cykorię umyj i oczyść, a po wycięciu z niej gorzkiego miąższu u nasady, poszatkuj i skrop sokiem z cytryny.

Morele drobno pokrój, a pomarańczę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszają ją z cykorią i morelami.

Majonez połącz z musztardą i, ciągle mieszając, powoli dodaj sok pomarańczowy. Dopraw do smaku pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny. Sosem polej cykorię z owocami.

Uwaga! Cykorię możesz zastąpić kapustą pekińską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...