Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka z kalafiora

Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 15 dag małych pieczarek
  • 3-4 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 5 łyżek majonezu sałatkowego
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
Kalafior dokładnie umyj, podziel na różyczki, zanurz na 10 minut w wodzie zakwaszonej kwaskiem cytrynowym. Potem opłucz, dobrze odsącz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach.

Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w grube płatki. Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. W salaterce połącz wszystkie warzywa, oprósz solą i pieprzem, wlej majonez - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Posyp surówkę szczypiorkiem, salaterkę nakryj i schłódź w lodówce (30 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...