Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka wiosenna

Składniki:
  • pół dużej sałaty lub jedna mała
  • 10 rzodkiewek
  • duży pomidor lub dwa małe
  • mała papryka
    sos:
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół ząbka czosnku
  • płaska łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, 2 łyżki oliwy
Listki sałaty po umyciu i dokładnym osuszeniu porwij na kawałki. Pozostałe warzywa umyj i oczyść. Pomidor pokrój w kostkę, rzodkiewki w plasterki lub w półplasterki, a paprykę w paseczki i dodaj je do sałaty.

Przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki przegotowanej wody z sokiem z cytryny, musztardą, cukrem, solą, zmiażdżonym czosnkiem i roztartym w palcach oregano. Dodaj oliwę i dobrze połącz.
Tak przygotowanym sosem polewaj warzywa i wszystko razem delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...