Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka z brokułów

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag brokułów
  • 10 dag śliwek węgierek
  • 1 winne jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 niewielka papryka czerwona
  • 1 niewielka papryka żółta
  • po 1 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, listków bazylii i koperku
    sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki majonezu sałatkowego
  • sól, pieprz
  • cukier
Posiekany czosnek utrzyj z solą i pieprzem, wymieszaj z jogurtem, majonezem oraz sokiem i skórką otartą z cytryny. Sos dopraw do smaku cukrem, przykryj go i wstaw do lodówki.

Umyte i osuszone brokuły podziel na małe różyczki. Następnie obierz łodygę, pokrój ją w kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z dwoma łyżkami przygotowanego sosu. Obrane jabłko pokrój w cienkie słupki i też skrop sokiem z cytryny. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Śliwki wydryluj, połowę pokrój w paski, a resztę poprzecinaj na pół.

Pokrojone w paski śliwki połącz z jabłkiem, papryką, brokułami i posiekaną zieleniną. Zalej je sosem i dokładnie wymieszaj. Na koniec surówkę udekoruj połówkami śliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...