- 30 dag brokułów
- 10 dag śliwek węgierek
- 1 winne jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 niewielka papryka czerwona
- 1 niewielka papryka żółta
- po 1 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, listków bazylii i koperku
- sos:
- 1/2 szklanki jogurtu
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 4-6 ząbków czosnku
- 1-2 łyżki majonezu sałatkowego
- sól, pieprz
- cukier
Umyte i osuszone brokuły podziel na małe różyczki. Następnie obierz łodygę, pokrój ją w kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z dwoma łyżkami przygotowanego sosu. Obrane jabłko pokrój w cienkie słupki i też skrop sokiem z cytryny. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Śliwki wydryluj, połowę pokrój w paski, a resztę poprzecinaj na pół.
Pokrojone w paski śliwki połącz z jabłkiem, papryką, brokułami i posiekaną zieleniną. Zalej je sosem i dokładnie wymieszaj. Na koniec surówkę udekoruj połówkami śliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz