Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka z kalarepki z kiełkami

Składniki na 4 porcje:
  • 2 młode kalarepki z listkami
  • 10 dag kiełków sojowych
  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały zielony ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-5 suszonych moreli
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    sos:
  • 4-5 łyżek oleju sałatkowego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • posiekany świeży imbir
  • sól, pieprz
Po dokładnym wymieszaniu składników sosu odstaw go do lekkiego schłodzenia. W tym czasie umyte morele namocz w winie. Natomiast obrane kalarepki zetrzyj na tarce do jarzyn oraz obierz i pokrój w cienkie plasterki łodygi selera naciowego. Obierz też ogórek, a z papryki usuń gniazda nasienne i razem z kapustą pekińską potnij w paski.

Namoczone morele pokrój w cienkie paseczki, a kiełki sojowe rozdrobnij. Na koniec połącz wszystkie składniki sałatki, polej ją sosem, wymieszaj i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp orzechami i posiekanymi listkami kalarepki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...