Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Surówka owocowa

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 banan
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • kilka liści zielonej sałaty
  • 2 łyżki posiekanych i kilka połówek orzechów włoskich
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka drobniutko pokrojonej skórki z pomarańczy
Umyte, sparzone wrzątkiem i osuszone cytrusy obierz ze skórki, a po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Obrany i również pokrojony w kostkę banan skrop sokiem z cytryny i dodaj do cytrusów wraz z wiśniami. Jogurt dokładnie wymieszaj z miodem, majonezem, pieprzem cayenne i posiekanymi orzechami. Tym sosem polej owoce, wymieszaj, po czym wstaw na chwilę do lodówki.

Surówka dobrze się prezentuje w salaterce, wyłożonej liśćmi sałaty. Możesz ją z wierzchu posypać skórką pomarańczową i udekorować orzechami. Stanowi doskonałą przystawkę lub dodatek do sznycli czy pieczonych białych mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...