Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Stek po argentyńsku

Składniki na 4 porcje:
  • 100 dag żeberek cielęcych
  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 60 dag ziemniaków
  • 40 dag pomidorów
  • 4 dag cebuli
  • 4 dag kukurydzy w ziarnach
  • 10 dag czosnku
  • 16 dag papryki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Żeberka cielęce natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (grzanie góra/dół) na mniej więcej 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone na części ziemniaki.

Polędwicę wołową natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na patelni na mocnym ogniu, aż się zrumieni, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 180°C (również grzanie góra/dół) przez około 10 minut.

Paprykę pokrój w 2-centymetrowe kawałki, czosnek podziel na ząbki, ale nie obieraj ze skórki. Oba składniki usmaż na patelni na małym ogniu. Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę poszatkuj. Posól, popieprz, a następnie usmaż razem z kukurydzą na drugiej patelni.

Na talerzach ułóż kawałki żeberek i plastry polędwicy. Wokół ułóż ziemniaki, paprykę z czosnkiem oraz sos pomidorowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...