Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Strzępiec

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 opakowanie kisielu (np. cytrynowy, żurawinowy, truskawkowy)
    do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dokładnie posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć ciasto, podziel je na trzy części, przy czym jedną zabarw wsypanym kakao, ciasto włóż do zamrażalnika, co najmniej na 30 minut.

Przygotuj średniej wielkości tortownicę i wysmaruj ją tłuszczem, obsyp tartą bułką. Z zamrażalnika wyjmij jedną białą część ciasta i zetrzyj ją nad formą na tarce o dużych oczkach. Zestrugane ciasto równo rozprowadź w tortownicy, lekko je przygniatając. Następnie wyłóż powidła śliwkowe, a na nie zetrzyj ciemną część ciasta, znów równo rozprowadź i posyp posiekanymi orzechami.

Z białek ubij pianę. Do sztywnej piany wsyp kisiel i delikatnie wymieszaj. Tą masą posmaruj drugą warstwę ciasta i przykryj trzecią - też startą na tarce i wyrównaną. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

Upieczone i ostudzone udekoruj polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...