- 40 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 4 jaja
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 30 dag powideł śliwkowych
- 10 dag orzechów włoskich
- 1 opakowanie kisielu (np. cytrynowy, żurawinowy, truskawkowy)
- do dekoracji:
- gotowa polewa czekoladowa
Przygotuj średniej wielkości tortownicę i wysmaruj ją tłuszczem, obsyp tartą bułką. Z zamrażalnika wyjmij jedną białą część ciasta i zetrzyj ją nad formą na tarce o dużych oczkach. Zestrugane ciasto równo rozprowadź w tortownicy, lekko je przygniatając. Następnie wyłóż powidła śliwkowe, a na nie zetrzyj ciemną część ciasta, znów równo rozprowadź i posyp posiekanymi orzechami.
Z białek ubij pianę. Do sztywnej piany wsyp kisiel i delikatnie wymieszaj. Tą masą posmaruj drugą warstwę ciasta i przykryj trzecią - też startą na tarce i wyrównaną. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.
Upieczone i ostudzone udekoruj polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz