Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Spaghetti z trzema serami

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag makaronu
  • 6-7 łyżek masła
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • 10 dag mozzarelli
  • 5 dag sera grojer i parmezanu
  • 4 jaja
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka posiekanych zielonych listków oregano
  • sól
  • pieprz
Zacznij od wysmarowania żaroodpornego półmiska łyżką masła.

W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron tak, by był półtwardy (al dente), 4-5 łyżek masła stop w rondelku, połącz z utartym grojerem i wymieszaj z odcedzonym makaronem.

Makaron przełóż na żaroodporny półmisek i polej startym parmezanem wymieszanym ze śmietanką, pieprzem i solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 5-6 minut.

Zagotuj wodę z octem, do wrzątku wbij surowe jaja i po ugotowaniu (tzw. jaja w koszulkach) wyjmij je łyżką cedzakową.

Lekko w tym czasie zrumieniony makaron pokryj cienkimi plasterkami mozzarelli i przybierz ugotowanymi jajami. Posyp oregano, polej pozostałym stopionym masłem i zapiekaj jeszcze 2-3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...