- 40 dag makaronu
- 6-7 łyżek masła
- 1/4 szklanki śmietanki
- 10 dag mozzarelli
- 5 dag sera grojer i parmezanu
- 4 jaja
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka posiekanych zielonych listków oregano
- sól
- pieprz
W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron tak, by był półtwardy (al dente), 4-5 łyżek masła stop w rondelku, połącz z utartym grojerem i wymieszaj z odcedzonym makaronem.
Makaron przełóż na żaroodporny półmisek i polej startym parmezanem wymieszanym ze śmietanką, pieprzem i solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 5-6 minut.
Zagotuj wodę z octem, do wrzątku wbij surowe jaja i po ugotowaniu (tzw. jaja w koszulkach) wyjmij je łyżką cedzakową.
Lekko w tym czasie zrumieniony makaron pokryj cienkimi plasterkami mozzarelli i przybierz ugotowanymi jajami. Posyp oregano, polej pozostałym stopionym masłem i zapiekaj jeszcze 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz