Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Spaghetti po neapolitańsku

Składniki:
  • 50 dag spaghetti
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 dag pomidorów
  • przyprawy do spaghetti
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony rozmaryn lub gałązka świeżego
  • cukier
  • ostry pieprz (cayenne, chili)
  • ser (najlepiej parmezan)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Cebulę i czosnek obierz, po czym drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, ostrożnie zdejmij z nich skórkę i grubo posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę i smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pomidory, rozmaryn, cukier, przyprawy do spaghetti i pieprz. Rondel nakryj pokrywką i duś sos na małym ogniu 30 minut.

W tym czasie w drugim garnku zagotuj wodę, osól, włóż makaron i gotuj 15 minut, aż będzie prawie miękki (al dente), odcedź. Sos przetrzyj przez sito lub zmiksuj, a potem podgrzej.

Przed podaniem makaron ułóż na półmisku, polej sosem i obficie posyp (najlepiej świeżo startym) parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...