Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Spaghetti Bolognese

Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego (cielęciny lub wieprzowiny)
  • 15-20 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy do spaghetti po bolońsku
  • 10 dag startego żółtego sera (gouda) lub 2 łyżki parmezanu
  • 1/2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżeczki oregano
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
    ponadto:
  • 30 dag makaronu spaghetti i zielona sałata mieszana
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Obraną marchewkę zetrzyj na grubej tarce do jarzyn. Pieczarki (umyte pod bieżącą wodą) pokrój w płatki, paprykę - w cienkie paski.

W rondlu rozgrzej oliwę (olej) z masłem, podsmaż (2 minuty) cebulę i marchewkę, wlej sok pomidorowy, dodaj przyprawę do spaghetti po bolońsku i całość zagotuj. Do wrzącego sosu wkładaj partiami mięso, energicznie mieszając widelcem, dzięki czemu rozpadnie się na małe grudki. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i pomidory z puszki i jeszcze raz zagotuj sos. Teraz przykryj rondel i podduś sos na małym ogniu przez 15-20 minut.

W tym czasie nastaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu oraz przygotuj zieloną sałatę mieszaną. Sos dopraw do smaku czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem, a po paru chwilach zdejmij z ognia.

Prawie miękki makaron (al dente) odcedź na sicie, wyłóż bezpośrednio na talerze, polej sosem mięsnym, posyp serem i odrobiną natki pietruszki. Podawaj natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...