- 50 dag mięsa mielonego (cielęciny lub wieprzowiny)
- 15-20 dag pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- przyprawy do spaghetti po bolońsku
- 10 dag startego żółtego sera (gouda) lub 2 łyżki parmezanu
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżeczki oregano
- po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ponadto:
- 30 dag makaronu spaghetti i zielona sałata mieszana
W rondlu rozgrzej oliwę (olej) z masłem, podsmaż (2 minuty) cebulę i marchewkę, wlej sok pomidorowy, dodaj przyprawę do spaghetti po bolońsku i całość zagotuj. Do wrzącego sosu wkładaj partiami mięso, energicznie mieszając widelcem, dzięki czemu rozpadnie się na małe grudki. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i pomidory z puszki i jeszcze raz zagotuj sos. Teraz przykryj rondel i podduś sos na małym ogniu przez 15-20 minut.
W tym czasie nastaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu oraz przygotuj zieloną sałatę mieszaną. Sos dopraw do smaku czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem, a po paru chwilach zdejmij z ognia.
Prawie miękki makaron (al dente) odcedź na sicie, wyłóż bezpośrednio na talerze, polej sosem mięsnym, posyp serem i odrobiną natki pietruszki. Podawaj natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz