Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos zielony na gorąco

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka beszamelu
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu estragonowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek trybuli
  • (lub natki pietruszki)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól, pieprz
Najpierw przygotuj beszamel - 2 łyżki masła roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj śmietankę
(1 szklanka) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Zieleninę umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz, zmiksuj, zalej winem i octem, gotuj około 10 minut, następnie połącz z beszamelem i ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem, i wymieszaj z zieleniną.

Podawaj do białych mięs i ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...