Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos z korniszonami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 1/2 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 2-3 korniszony
  • 1/2 strąka papryki konserwowej
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • przyprawa do zup, sosów, sałatek
  • imbir
  • cukier
  • sól, pieprz
Paprykę i korniszony pokrój w cienkie paseczki. Mąkę rozprowadź zimnym rosołem i, mieszając, zagotuj. Teraz wsyp pokrojone warzywa i chwilę gotuj. Odstaw z ognia, wymieszaj ze śmietaną i zieleniną. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, przyprawą do zup i szczyptą imbiru.

Sos jest doskonałym dodatkiem do drobiu, cielęciny, klusek, makaronu, ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...