Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos portugalski

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka majonezu dekoracyjnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, podsmaż na oliwie (ale nie rumień!). Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, miąższ pokrój i dodaj do cebuli wraz z winem, ziołami, cukrem, solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki duś do miękkości, potem przetrzyj przez sito i odstaw w chłodne miejsce. Oziębiony przecier połącz z majonezem i zieleniną.

Sos podawaj do zimnej pieczeni oraz wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...