Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos pietruszkowy

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki beszamelu
  • (przygotowanego z bulionem warzywnym w płynie)
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
Najpierw przygotuj beszamel - 2 łyżki masła roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Natkę umyj, osusz, drobno posiekaj, wsyp do gorącego sosu i, mieszając, zagotuj na małym ogniu. Następnie wlej wino i sok z cytryny, zamieszaj i zestaw z ognia.

Żółtka rozbełtaj, rozprowadź niewielką ilością sosu i dopiero wtedy połącz z pozostałym beszamelem, przypraw go do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sos podawaj do mięs, ryb i kotletów warzywnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...