Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos paryski

Składniki na 4 porcje:
  • 20 dag truskawek
  • 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 dag rodzynek
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1 pomarańczy
Truskawki oczyść z szypułek, umyj, zmiksuj, a następnie przełóż do rondla. Teraz zalej winem i zasyp cukrem, smaż kilka minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Ostudź.

Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z musem truskawkowym, sparzonymi rodzynkami i chrzanem, dopraw do smaku sokami cytrusowymi. Sos schłódź w lodówce.

Podawaj do pieczonego drobiu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...