Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos meksykański

Składniki na 4 porcje:
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 1 duży pomidor
  • 1 zielona papryka
  • szczypta chili
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Cebulę i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj, zmiksuj z sokiem i skórką z cytryny. Następnie dodaj kolendrę oraz przyprawy (sól, pieprz, chili) i sos tabasco, a potem starannie wymieszaj.

Owoce awokado umyj, przekrój na pół i wyjmij z nich pestki, a miąższ posiekaj i przełóż do zmiksowanej cebuli. Pomidor i paprykę - po sparzeniu i zdjęciu skórki - pokrój w kosteczkę i wymieszaj z awokado. Tak przygotowany sos wstaw do lodówki, aby się schłodził.

Podawaj do pieczonych mięs z rusztu i owoców morza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...