Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos krewetkowy

Składniki na 4 porcje:
  • 1 1/2 szklanki wywaru z ryb
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag krewetek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę, całość zasmaż nie dopuszczając do zrumienienia. Zasmażkę rozprowadź zimnym wywarem i zagotuj.

Krewetki rozdrobnij, wrzuć do sosu i, mieszając, gotuj około 10 minut. Żółtko rozbełtaj ze śmietaną, a potem z niewielką ilością sosu i dopiero wtedy połącz z pozostałym sosem.
Dopraw go koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj.

Podawaj do ryb i owoców morza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...