Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos koperkowy

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki beszamelu
  • (przygotowanego z bulionu warzywnego)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • cukier, sól, pieprz
Najpierw przygotuj beszamel - 2 łyżki masła roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Do gorącego beszamelu włóż koperek i, ciągle mieszając, zagotuj. Zdejmij z ognia, zapraw śmietaną, dodaj do smaku sok z cytryny i przyprawy - cukier, pieprz, sól.

Sos koperkowy podawaj do sztuki mięsa i potraw z warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...