Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos jasny z cielęciną

Składniki:
  • 25 dag pokrojonej w drobną kostkę cielęciny
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    sos jasny:
  • 40-50 g oliwy, masła lub masła roślinnego
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1/2 litra rosołu drobiowo-warzywnego
  • szczypta soli
Przygotuj sos jasny: tłuszcz roztop (nie może być zbyt gorący), rozetrzyj go z mąką i - dodając powoli po łyżeczce gorącego rosołu drobiowo-warzywnego - utrzyj na gładką masę i gotuj przez 10 minut. Sos możesz także zaprawić kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.

W jasnym sosie ugotuj cielęcinę do zupełnej miękkości i przypraw danie do smaku pozostałymi składnikami - sokiem z cytryny i przecierem pomidorowym. Otrzymasz w ten sposób smakowity i delikatny sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...