Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos husarski

Składniki na 6 porcji:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru czekoladowego
  • 1/2 laski wanilii
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, orzechami i likierem. Śmietankę zagotuj z drobno posiekaną wanilią, a następnie przecedź. Następnie wlewaj cienkim strumieniem do masy orzechowej i miksuj. Gdy masa nieco zgęstnieje, wstaw garnek do większego naczynia z gorącą wodą i nadal ubijaj mikserem aż do całkowitego zgęstnienia.

Ostudzony sos podawaj do lodów i różnych deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...