Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos admiralski

Składniki na 6 porcji:
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 dag rodzynek
  • 3 łyżki sosu pozostałego po pieczeniu drobiu
  • owoce jałowca
  • curry
    2 szklanki sosu maderowego:
  • 1 1/2 szklanki bulionu pieczeniowego w płynie
  • (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
  • 10 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki madery lub wiśniówki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • tymianek
  • karmel
  • sól, pieprz
Zacznij od przygotowania sosu maderowego: pokrojone w paseczki pieczarki i posiekaną cebulę
usmaż na oliwie. Masło rozpuść w rondlu, potem wsyp mąkę i lekko ją zrumień. Następnie rozprowadź zimnym bulionem, zagotuj, dodaj pieczarki z cebulą, maderę (wiśniówkę) i kapary. Wszystko razem gotuj jeszcze około 5 minut. Pod koniec wsyp natkę pietruszki. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, zabarw karmelem.

Marchew, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach, podsmaż na oliwie, po czym podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Rodzynki sparz. Do gorącego sosu maderowego dodaj miękkie warzywa, rodzynki i sos pozostały po pieczeniu drobiu. Zagotuj, przypraw jałowcem i curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...