- 1 marchew
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 2 łyżki oliwy
- 20 dag rodzynek
- 3 łyżki sosu pozostałego po pieczeniu drobiu
- owoce jałowca
- curry
- 2 szklanki sosu maderowego:
- 1 1/2 szklanki bulionu pieczeniowego w płynie
- (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
- 10 dag pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki madery lub wiśniówki
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- tymianek
- karmel
- sól, pieprz
usmaż na oliwie. Masło rozpuść w rondlu, potem wsyp mąkę i lekko ją zrumień. Następnie rozprowadź zimnym bulionem, zagotuj, dodaj pieczarki z cebulą, maderę (wiśniówkę) i kapary. Wszystko razem gotuj jeszcze około 5 minut. Pod koniec wsyp natkę pietruszki. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, zabarw karmelem.
Marchew, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach, podsmaż na oliwie, po czym podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Rodzynki sparz. Do gorącego sosu maderowego dodaj miękkie warzywa, rodzynki i sos pozostały po pieczeniu drobiu. Zagotuj, przypraw jałowcem i curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz