Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sos afrykański

Składniki na 4 porcje:
  • 2 łyżki bulionu drobiowego w płynie
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 pomidory
  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
Cebulę obierz, posiekaj i usmaż na oliwie. Dołóż pokrojone na cząstki pomidory i duś do miękkości, a następnie przetrzyj przez sito.

Bulion rozprowadź w 1,5 l wody.
Mąkę rozprowadź zimnym bulionem, wlej do przecieru, zagotuj go i nie przerywając mieszania, dodaj pokrojony na półplasterki banan i wino. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...