Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Sorbet z malin

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag malin lub truskawek
  • sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy
  • 20 dag cukru pudru
  • bita śmietana
Owoce delikatnie wypłucz, osącz i zmiksuj (kilka całych odłóż). Do zmiksowanych dodaj sok z cytryn i pomarańczy oraz cukier puder, całość dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Co godzinę mieszaj widelcem, by zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.

Gotowy sorbet wyjmij na 15 minut przed podaniem, a łyżką do lodów formuj go w kulki i wkładaj do szklanych pucharków. Danie przybierz bitą śmietaną i całymi owocami.

Uwaga! Maliny możesz zastąpić truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...