Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Sorbet cytrynowy

Składniki na 4 porcje:
  • 6 listków bazylii
  • 3 cytryny
  • 8 łyżek cukru
Cytryny sparz, skórkę zetrzyj na tarce, a z miąższu wyciśnij sok. Skórkę wrzuć do rondelka, wlej 200 ml wrzącej wody, dodaj cukier. Po minucie gotowania zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na bok na 10 minut.

Do syropu cytrynowego dodaj szklankę wody i sok z cytryny, wymieszaj i wstaw na 3 godziny do zamrażarki, mieszając sorbet co 30 minut.

Listki bazylii umyj, osusz i posiekaj. Do pucharków wkładaj kolejno najpierw po gałce sorbetu pomidorowego, a następnie cytrynowego i na koniec posyp je posiekaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...