Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Mus kawowy z makaronikami

Składniki na 12 porcji:
  • 4 żółtka
  • 3/4 l śmietany kremówki
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki koniaku
    makaroniki:
  • 125 g mielonych migdałów
  • 2 białka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka przecieru z jabłek
  • sól
  • kakao
Kawę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj kawę i koniak. Śmietanę ubij na sztywno z pozostałą łyżka cukru pudru. Cztery łyżki odłóż do dekoracji. Resztę śmietany delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Krem rozłóż do miseczek i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Białka ubij na pianę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszaj z migdałami i przecierem jabłkowym. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj małe porcje masy, dosyć daleko jedną od drugiej, aby się nie zlepiły. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Ostudź.

Każdą porcję deseru udekoruj makaronikiem i łyżką bitej śmietany. Wierzch posyp kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...