Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Słone precelki

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 dag masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
Najpierw z mąki, masła, żółtka, śmietany i soli zagnieć ciasto i dobrze je wyrób. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. Z ochłodzonego ciasta tocz wałeczki o średnicy około 0,5 cm, co drugi smaruj rozbełtanym białkiem i formuj precelki, skręcając wałeczek posmarowany z nieposmarowanym.

Precelki ułóż na natłuszczonej blasze i wstaw do gorącego piekarnika (190-200°C), piecz do zrumienienia (około 15 minut). Z blachy zdejmować po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...