Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryba gotowana na parze

Składniki:
  • 1 kg świeżej ryby
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • lub 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 mały kieliszek wytrawnego sherry
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
    do dekoracji:
  • 1 cytryna
  • posiekany szczypiorek
Dokładnie umyte cytryny sparz wrzątkiem i osusz. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę, wymieszaj dokładnie z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, sherry i solą. Sprawionego łososia umyj, odfiletuj, podziel na porcje i ułóż w płaskim rondlu. Całość polej przygotowanym sosem, przykryj, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Podczas marynowania przewracaj rybę, aby się równo zamarynowała! W dużym garnku zagotuj wodę, wstaw do niego rondel z łososiem i gotuj na parze 15-20 minut.

Przed podaniem rybę udekoruj cienkimi plasterkami cytryny, skrop sokiem i posyp szczypiorkiem. Podawaj jako gorącą przekąskę lub z frytkami i zieloną sałatą jako danie obiadowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...