Składniki:- 1 kg świeżej ryby
- 2 cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- lub 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 mały kieliszek wytrawnego sherry
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
do dekoracji:- 1 cytryna
- posiekany szczypiorek
Dokładnie umyte cytryny sparz wrzątkiem i osusz. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę, wymieszaj dokładnie z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, sherry i solą. Sprawionego łososia umyj, odfiletuj, podziel na porcje i ułóż w płaskim rondlu. Całość polej przygotowanym sosem, przykryj, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Podczas marynowania przewracaj rybę, aby się równo zamarynowała! W dużym garnku zagotuj wodę, wstaw do niego rondel z łososiem i gotuj na parze 15-20 minut.
Przed podaniem rybę udekoruj cienkimi plasterkami cytryny, skrop sokiem i posyp szczypiorkiem. Podawaj jako gorącą przekąskę lub z frytkami i zieloną sałatą jako danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz