Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sakiewki z indyka

Składniki na 6 porcji:
  • 40 płatków mrożonego ciasta won ton
  • olej do głębokiego smażenia
    nadzienie:
  • 40 dag mielonego mięsa indyka
  • 10 dag szynki
  • 4 cebulki dymki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki posiekanych pędów bambusa (z puszki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka otartego świeżego imbiru
    do dekoracji:
  • szczypiorek
Przygotowanie potrawy zacznij od rozmrożeni ciasta. Szynkę, dymkę, seler i pędy bambusa drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem indyczym oraz pozostałymi składnikami nadzienia, podsmaż na oleju. Odstaw do wystygnięcia.

Teraz przygotuj uprzednio rozmrożone płatki ciasta. Na każdym (w środku) połóż łyżeczkę nadzienia, zbierz rogi i ściśnij, tworząc sakiewkę z falbanką. W rondlu rozgrzej olej i smaż sakiewki w głębokim tłuszczu na kolor starego złota. Wyjmuj łyżką cedzakową i osuszaj na papierowych serwetkach, aby straciły nadmiar tłuszczu. Każdą sakiewkę przewiąż zblanszowanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...