Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Solferino

Składniki na 4 porcje:
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • kawałek jasnej części pora
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała puszka groszku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki śmietany 22-proc.
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Do wrzącego bulionu włóż por oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj odcedzony groszek i koncentrat pomidorowy. Zupę zagotuj, zdejmij z ognia, następnie bardzo starannie zmiksuj. Zmiksowaną przypraw cukrem, pieprzem i solą, potem zapraw żółtkami rozprowadzonymi najpierw śmietaną, a później niewielką ilością zupy.

Solferino rozlej do bulionówek i obficie posyp koperkiem. Zupa smakuje doskonale z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...