Składniki na 4 porcje:- 4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- kawałek jasnej części pora
- 2 ziemniaki
- 1 mała puszka groszku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2/3 szklanki śmietany 22-proc.
- 2 żółtka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- cukier
- pieprz
- sól
Do wrzącego bulionu włóż por oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj odcedzony groszek i koncentrat pomidorowy. Zupę zagotuj, zdejmij z ognia, następnie bardzo starannie zmiksuj. Zmiksowaną przypraw cukrem, pieprzem i solą, potem zapraw żółtkami rozprowadzonymi najpierw śmietaną, a później niewielką ilością zupy.
Solferino rozlej do bulionówek i obficie posyp koperkiem. Zupa smakuje doskonale z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz