Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Siekiera stryja Honzy

Czeskie grzanki do piwa
    Składniki na 4 porcje:
  • 4 kromki chleba
  • 1 łyżka smalcu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 grube plastry ostrego żółtego sera
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
Na patelni rozgrzej smalec, usmaż na nim kromki chleba na złoty kolor. Gdy lekko przestygną, natrzyj je roztartym z solą czosnkiem. Plastry sera dokładnie obtocz w ostrej papryce (tak, aby ser był nią grubo pokryty). Na kromkach połóż po plastrze sera i plasterku masła, poukładaj je na blasze i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Będą gotowe, gdy ser się rozpuści. Piwosze bardzo sobie tę przekąskę chwalą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...