Szukaj przepisów

środa, 4 lipca 2012

Słodko-kwaśny ryż do mięsa

Składniki:
  • 2 filiżanki ryżu
  • garść rodzynek
  • kilka śliwek
  • duże jabłko
  • sól, pieprz, bały pieprze, cukier
  • ostra papryka
  • łyżka masła
Ryż gotujemy na sypko we wrzącej osolonej wodzie. Obrane jabłko i wypestkowane śliwki kroimy w kostkę, mieszamy z gorącym ryżem, dodajemy rodzynki i pół łyżeczki masła. Doprawiamy na ostro solą, pieprzem, papryką i cukrem. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy ryż. Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku około 20 min.
Podajemy do drobiu, cielęciny lub rumsztyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...