Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Słodkie zajączki

Składniki:
  • 50 dag mąki
    po 5 dag: drożdży i cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 jaja
  • 5 dag koryntek
  • 5 dag migdałów
  • sól
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i zalej letnim mlekiem (pół szklanki). Dosyp łyżkę mąki, zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop na małym ogniu. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie, wlej w nie wyrośnięte drożdże, po czym zagnieć ciasto. Następnie dodaj resztę cukru i mleka, szczyptę soli, jajo, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrób i odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj jednakową ilość krążków o średnicy 5 cm i krążków o średnicy 3 cm. Mniejsze krążki natnij na długość 1 cm i lekko rozchyl, a następnie połącz z większymi krążkami. Z kawałków ciasta uformuj kuleczki i umieść je w miejscach łapek.

Rozbełtaj drugie jajo i pędzelkiem posmaruj zajączki. Zrób im oczka i noski z rodzynek, a do łapek doklej połówki migdałów. Zajączki połóż na natłuszczonej blasze i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...