- 50 dag mąki
- po 5 dag: drożdży i cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 dag masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 jaja
- 5 dag koryntek
- 5 dag migdałów
- sól
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj jednakową ilość krążków o średnicy 5 cm i krążków o średnicy 3 cm. Mniejsze krążki natnij na długość 1 cm i lekko rozchyl, a następnie połącz z większymi krążkami. Z kawałków ciasta uformuj kuleczki i umieść je w miejscach łapek.
Rozbełtaj drugie jajo i pędzelkiem posmaruj zajączki. Zrób im oczka i noski z rodzynek, a do łapek doklej połówki migdałów. Zajączki połóż na natłuszczonej blasze i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz