- biszkopt:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 8 jaj
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- krem:
- 25 dag masła
- 2 żółtka
- 20 dag cukru pudru
- 50 dag kwaśnych jabłek
- 1 cytryna
- do dekoracji:
- cukier puder
Przygotuj krem: masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, a potem dodaj żółtka i całość nadal ucieraj. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny, po czym połącz z masą maślano-jajeczną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Upieczony i ostudzony biszkopt ostrożnie przekrój poziomo na pół i przełóż kremem. Na wierzch ciasta połóż deseczkę, obciąż ją (np. słoikiem z wodą) i zostaw na 2 godziny. Gotowy biszkopt posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz