Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Przekładaniec biszkoptowy

Składniki:
    biszkopt:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 jaj
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
    krem:
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • 50 dag kwaśnych jabłek
  • 1 cytryna
    do dekoracji:
  • cukier puder
Z białek ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką cytrynową na kogel-mogel. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Ubitą pianę delikatnie połącz z koglem-moglem, a następnie z dodawaną porcjami mąką. Przygotowane ciasto biszkoptowe przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Biszkopt piecz około 40 minut.

Przygotuj krem: masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, a potem dodaj żółtka i całość nadal ucieraj. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny, po czym połącz z masą maślano-jajeczną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Upieczony i ostudzony biszkopt ostrożnie przekrój poziomo na pół i przełóż kremem. Na wierzch ciasta połóż deseczkę, obciąż ją (np. słoikiem z wodą) i zostaw na 2 godziny. Gotowy biszkopt posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...