Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Bubusiowe oczka

Składniki:
    ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 dag masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki śmietanki 18-proc.
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • tłuszcz do blachy
    masa:
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • kandyzowane wiśnie
Jaja utrzyj z masłem i cukrem, dodając do pulchnej już masy proszek do pieczenia, śmietankę, aromat i mąkę. Zagnieć ciasto i starannie je wyrób.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Foremką wytnij okrągłe ciasteczka, a na każdym zrób szprycą różyczkę z utartych z cukrem białek. W środek każdej włóż wiśnię.

Oczka ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz je w średnio gorącym piekarniku (160-170°C) około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...