Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pisanki

Składniki:
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka wody
  • 20 dag cukru
  • 15 dag kaszy manny
  • 10 dag biszkoptów
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 50 ml czystej wódki
    do dekoracji:
  • cukier puder
  • posypka czekoladowa
  • posypka kolorowa
  • kolorowe wiórki kokosowe
Przygotowanie tych słodkości rozpocznij od zagotowania wody z cukrem i masłem, następnie wsyp kaszę mannę oraz wiórki kokosowe. Całość gotuj kilka minut - ciągle mieszając - potem odstaw do przestygnięcia. Na koniec dodaj wódkę oraz utarte biszkopty, składniki dokładnie wymieszaj.

Z tak przygotowanej masy formuj w dłoniach jajeczka. Każde udekoruj według własnej inwencji. Tak przygotowane „jajeczka” są nie tylko smaczne, ale mogą także stanowić wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...