Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:
  • 70 dag białego sera półtłustego
  • 3 jaja
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 50 dag odsączonych połówek brzoskwiń z kompotu lub świeżych bez pestek
  • tłuszcz i kasza manna do formy
  • 2 łyżki cukru pudru
Ser przepuść przez maszynkę (sitko o małych oczkach) razem z posiekanym masłem i cukrem. Do masy dodaj żółtka i utrzyj mikserem. Z białek ubij pianę, wyłóż na masę serową, posyp budyniem śmietankowym, a potem delikatnie wymieszaj.

Połowę masy równomiernie rozłóż w natłuszczonej i posypanej kaszą manną małej tortownicy (o średnicy 21 cm). Ułóż połówki brzoskwiń zagłębieniem w dół - nie wciskając ich w masę za głęboko - a pozostałą masą serową przykryj brzoskwinie równą warstwą.

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po upływie godziny wyłącz piekarnik, ale sernik pozostaw w nim jeszcze przez godzinę (nie otwieraj drzwiczek!).

Po wyjęciu odstaw sernik do ostygnięcia, nie wyjmuj go z tortownicy, a na zakończenie posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...