Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Chruścik lany

Składniki:
  • 10 dag mąki
  • 4 jaja
  • mleko
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Z mąki, 4 żółtek, cukru waniliowego i mleka rozrób ciasto (ma być nieco gęściejsze niż na naleśniki). Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Następnie w rondelku rozgrzej olej i cienkim strumykiem lej do niego ciasto przez lejek, poruszając nim spiralnie. Powstaną wówczas „gniazdka”, które należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij je na bibułkę, a gdy obciekną z tłuszczu, ułóż na półmisku i obsyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...