- 20 dag chudego twarogu
- 20 łyżeczek margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 15-20 dag twardej marmolady
- cukier puder
Na stolnicę wysyp odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkuj jak najcieńszy placek. Wytnij z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże, trójkąty. Marmoladę pokrój w niewielkie kawałeczki. Na każdym trójkącie ciasta (w najszerszym miejscu) umieść po kawałku marmolady i dokładnie zwiń trójkąty, nadając im kształty rogalików.
Teraz rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C. Płaską blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem (dzięki temu ciasto nie będzie przywierać) albo wysmaruj olejem. Przełóż rogaliki na blachę i wstaw do piekarnika. Kiedy nabiorą ładnego złotego koloru, to znak, że są już gotowe.
Upieczone rogaliki wyłóż na tacę lub półmisek i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem przesianym przez sitko. Jeśli akurat nie masz cukru pudru w domu, w młynku do kawy zmiel cukier kryształ.
Świeże rogaliki z marmoladą to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy. Uwaga! Zamiast marmolady możesz wykorzystać dowolny dżem lub domowe konfitury (muszą być jednak dość gęste).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz