Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pyszny jabłecznik

Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 kg jabłek
W rondlu stop masło, wystudź i starannie utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając, kolejno dodawaj: kilka kropel aromatu waniliowego, jaja (po jednym) oraz mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie połącz.

Przygotuj dowolną formę - wysmaruj ją staranie tłuszczem i wysyp mąką, a następnie przełóż do niej połowę ciasta. Przykryj je teraz warstwą obranych i pokrojonych na plasterki jabłek, a potem resztą ciasta. Szarlotkę wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

Dowolnie udekoruj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...