Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada czekoladowa

Składniki:
  • 4 jaja
  • 12 dag cukru
  • 7 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
    masa:
  • gotowy krem czekoladowy
    do dekoracji:
  • gotowa polewa z białej czekolady
  • kilka orzechów włoskich
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj kogel-mogel, a potem stopniowo - mąkę (mieszaj delikatnie). Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem wylej ciasto i równo je rozprowadź. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, posyp cukrem i przykryj wilgotną ściereczką, po czym odwróć spodem do góry, a pergamin spryskaj zimną wodą i zdejmij. Roladę skręć razem ze ściereczką i odstaw, by przestygła. Przestudzoną rozwiń, posmaruj kremem czekoladowym i ponownie (już bez ściereczki) zwiń.

Roladę udekoruj polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, i posyp posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...