Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada pomarańczowa

Składniki:
  • 5 jaj
    po 5 łyżek: cukru i mąki
    masa:
  • słoik dżemu pomarańczowego
    lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
    do dekoracji:
  • pomarańczowe wiórki kokosowe
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj kogel-mogel, a potem - stopniowo - mąkę (całość mieszaj delikatnie). Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem wylej ciasto i równo je rozprowadź. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, posyp cukrem i przykryj wilgotną ściereczką, po czym odwróć spodem do góry, a pergamin spryskaj zimną wodą i zdejmij. Roladę skręć razem ze ściereczką i odstaw, by przestygła. Przestudzoną rozwiń, posmaruj dżemem pomarańczowym i ponownie (już bez ściereczki) ściśle zwiń.

Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj ze śmietaną i sokiem pomarańczowym na gładką masę. Wierzch polukruj i ozdób wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...