Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Słodka zapiekanka

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • po 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej, daktyli, orzechów i migdałów
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Kaszę rozmieszaj z połową zimnego mleka i odstaw. Resztę mleka zagotuj i do wrzącego włóż napęczniałą kaszę. Gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem połowy masła i z solą. Gdy się rozklei, wymieszaj z żółtkami ubitymi z cukrem. Dodaj również bakalie oraz skórkę i sok z pomarańczy.

Na żaroodpornym półmisku wysmarowanym resztą masła wyłóż kaszę warstwą grubości ok. 1 cm, po czym nakryj pianą ubitą z białek, posyp wiórkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Trzymaj tak długo, aż wierzch zapiekanki apetycznie się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...