Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Smażony ryż

Składniki na 3 porcje:
  • 20 dag ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz
Ryż wypłucz na sicie, po czym mocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Po upływie tego czasu wsyp do wrzącej osolonej wody. Gotuj 12 minut, na koniec dokładnie odsącz.

Na patelni rozgrzej oliwę i, mieszając, zeszklij posiekaną cebulę (nie rumień!). Teraz dodaj uprzednio przygotowany ryż i smaż, aż zacznie brązowieć.

Rozbite widelcem jaja dokładnie wymieszaj z sosem sojowym, po czym wlej do ryżu i smaż na dość dużym ogniu, aż się zetną.

Dopraw ryż do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...