- 1 duża puszka owoców morza w sosie własnym
- 2 spore cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju i masła
- sól
Sos z owoców morza dokładnie połącz z przecierem pomidorowym i winem. Posiekane cebule zeszklij na rozgrzanym oleju, wsyp posiekany czosnek i wlej przygotowany sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu kilka minut, po czym dodaj owoce morza i zieloną pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pozostałym sokiem z cytryny. Chwilę dusić razem, następnie dokładnie wymieszaj z ryżem.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką masła włóż ryż, posyp go grudkami pozostałego masła i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz