Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryż po brazylijsku

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duża puszka owoców morza w sosie własnym
  • 2 spore cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju i masła
  • sól
Ugotowany ryż skrop sokiem z cytryny (łyżka) i wymieszaj.

Sos z owoców morza dokładnie połącz z przecierem pomidorowym i winem. Posiekane cebule zeszklij na rozgrzanym oleju, wsyp posiekany czosnek i wlej przygotowany sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu kilka minut, po czym dodaj owoce morza i zieloną pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pozostałym sokiem z cytryny. Chwilę dusić razem, następnie dokładnie wymieszaj z ryżem.

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką masła włóż ryż, posyp go grudkami pozostałego masła i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...