Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Makaron ryżowy z mięsem

Składniki na 3 porcje:
  • 1 opakowanie makaronu (tzw. celofanowego)
  • 1 szklanki pokrojonego pieczonego lub gotowanego mięsa (kurczaka, cielęciny, chudej wieprzowiny)
  • 1 opakowanie (ok. 50 g) kiełków rzodkiewki
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 czerwona cebula
  • sos sojowy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • curry
Cebulę obierz, pokrój w plasterki, sparz, a następnie odcedź. Makaron zalej osolonym wrzątkiem i potrzymaj pod przykryciem kilka minut. Odsącz. Dodaj mięso, kiełki i uprzednio sparzoną cebulę.

Imbir zmiażdż, dodaj łyżkę sosu sojowego, szczyptę curry, sok z cytryny i olej. Polej sosem makaron i dopraw do smaku solą. Danie podawaj na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...