Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie w sosie miodowym

Składniki:
  • 50 dag solonych śledzi
  • 3 szklanki mleka
  • 1 zielona pietruszka
    sos:
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • mielone ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon
  • kawałek ususzonego piernika
  • sól, pieprz
    do dekoracji:
  • natka pietruszki
Śledzie dokładnie umyj, zalej mlekiem i mocz 24 godziny. Na małym ogniu pod przykryciem zagotuj miód z korzeniami. Obraną cebulę wrzuć na około 2 minuty na wrzątek, odcedź, przelej zimną wodą, po czym osącz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny, posyp otartą skórką i szczyptą soli.

Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i przestudzonym miodem. Wymoczone śledzie obierz ze skóry, usuń kręgosłup i ości, a następnie dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane ułóż na półmisku, przykryj przygotowanym sosem, potem folią i wstaw na noc do lodówki.

Przed podaniem udekoruj gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...