- 50 dag solonych śledzi
- 3 szklanki mleka
- 1 zielona pietruszka
- sos:
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki oliwy
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki miodu
- mielone ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon
- kawałek ususzonego piernika
- sól, pieprz
- do dekoracji:
- natka pietruszki
Piernik zetrzyj na tarce, wymieszaj z oliwą, cebulą i przestudzonym miodem. Wymoczone śledzie obierz ze skóry, usuń kręgosłup i ości, a następnie dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane ułóż na półmisku, przykryj przygotowanym sosem, potem folią i wstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem udekoruj gałązkami zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz