Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie z pieczonymi ziemniakami

Składniki na 4 porcje:
  • 6 filetów matiasów
  • 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • biały pieprz
  • cukier
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz i osusz. W następnej kolejności przekrój na pół i posmaruj olejem, potem ułóż na natłuszczonej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Będą miękkie po upływie 50 minut. Uwaga! W połowie pieczenia należy je odwrócić.

Matiasy opłucz, osusz i pokrój w 3-centymetrowe dzwonka. Cebulę obierz, pokrój w piórka, sparz i osącz. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z uprzednio przygotowaną cebulą. Następnie dodaj jogurt, dopraw musztardą, cukrem i pieprzem. Przygotowanym sosem zalej śledzie i całość na pewien czas wstaw do lodówki.

Gdy ziemniaki się upieką, podaj je ze śledziami, posypując całość posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane śledzie możesz też podawać z pieczywem. Niezwykle dekoracyjnie wyglądają posypane posiekanym jajem i przybrane papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...