- 6 filetów matiasów
- 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 kwaśne jabłko
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
- biały pieprz
- cukier
- 1/2 pęczka szczypiorku
Matiasy opłucz, osusz i pokrój w 3-centymetrowe dzwonka. Cebulę obierz, pokrój w piórka, sparz i osącz. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z uprzednio przygotowaną cebulą. Następnie dodaj jogurt, dopraw musztardą, cukrem i pieprzem. Przygotowanym sosem zalej śledzie i całość na pewien czas wstaw do lodówki.
Gdy ziemniaki się upieką, podaj je ze śledziami, posypując całość posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane śledzie możesz też podawać z pieczywem. Niezwykle dekoracyjnie wyglądają posypane posiekanym jajem i przybrane papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz