- 1 kg świeżych śledzi
- 2 winne jabłka
- 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- suszony tymianek
- mielony kminek
- 1 łyżka bulionu warzywnego w płynie
- pieprz, sól
W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i jabłko, potem dodaj odciśniętą kapustę i smaż, chwilę mieszając. Dopraw do smaku kminkiem, tymiankiem, pieprzem i zalej gorącym bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, a później duś na niewielkim ogniu jeszcze 10-15 minut, na koniec odkryj i odparuj.
Przygotowany wcześniej żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą, na niej ułóż przygotowane filety śledziowe, polej stopionym masłem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut.
Znakomitym dodatkiem do śledzi z kapustą są pieczone w mundurkach ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz