Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie w kapuście

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg świeżych śledzi
  • 2 winne jabłka
  • 1 mała główka białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • suszony tymianek
  • mielony kminek
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w płynie
  • pieprz, sól
Sprawione i umyte śledzie odfiletuj, każdy filet posmaruj musztardą, skrop solą i pieprzem. Następnie przykryj folią i zostaw na 30-40 minut. Umytą i osuszoną kapustę drobno poszatkuj, lekko posól. Obrane jabłko i cebulę pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.

W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i jabłko, potem dodaj odciśniętą kapustę i smaż, chwilę mieszając. Dopraw do smaku kminkiem, tymiankiem, pieprzem i zalej gorącym bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, a później duś na niewielkim ogniu jeszcze 10-15 minut, na koniec odkryj i odparuj.

Przygotowany wcześniej żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż uduszoną kapustą, na niej ułóż przygotowane filety śledziowe, polej stopionym masłem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut.

Znakomitym dodatkiem do śledzi z kapustą są pieczone w mundurkach ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...